фото УНИАН

Про це сьогодні під час наради в ОДА повідомив голова ГО «Екоальянс» Олександр Філь.

«Тернопільський молокозавод вивозить туди свої побічні відходи, це отруйні речовини. Чому бездіє екологічна інспекція? Тернопільська міська рада не веде моніторингу стану підземних вод у Малашівцях. Чому ви на це не реагуєте?», - дивувався Філь.

Присутній на нараді  перший заступник начальника державної екоінспекції в Тернопільській області Юрій Рослий пояснив, що рішенням суду офіційно Малашівецьке сміттєзвалише заборонено експлуатувати, і що десятки років воно використовується незаконно.

Відео дня

Принагідно додав, що рекультивація на звалищі має проводитися не сміттям, а так, як це передбачено проектом.

«Ми скеруємо інспекторів, якщо вони виявлять транспорт молокозаводу, до заборонять їм це робити», - пообіцяв Рослий.

Присутніх на нараді громадських активістів дана відповідь не задовольнила. Вони зазначили, що свої відходи завод може зливати в будь-якому іншому місці і що екологічна інспекція повинна відстежувати ці процеси безпосередньо на підприємстві, а не шукати цистерни заводу по стихійних звалищах.

Читайте такожНа Тернопільщині понад півгодини гасили пожежу сміття, через яку могло загорітися 1,5 га пшениці

Довідка УНІАН. Малашівське сміттєзвалище офіційно закрите для використання екологами та санстанцією з 1997 року. Воно  знаходиться в 2-у поясі зони санітарної охорони Верхньо-Івачівського водозабору, звідки постачається вода для Тернополя.

Шар геологічних порід на плато сформований породами, які не здатні виконувати функції водонепроникного екрану. Відтак існує загроза  потрапляння забруднюючих речовин із поверхні звалища у  продуктивний водоносний шар.